Sint Josephstraat 37 Dongen

Sint Josephstraat 37, Dongen

€ 849.000 k.k.

Aantal kamers
17
Slaapkamers
9
Woonoppervlakte
315m²
Perceeloppervlakte
1.275m²
Bouwjaar
1925

Omschrijving

Unieke authentieke jaren '30 villa, fabrikanten woning in art deco stijl, met diverse bijgebouwen, grote achtertuin, dubbele carport, gelegen in een rustige straat nabij het centrum van Dongen.

Wat u moet weten:
- Riante woonoppervlakte van 315 m² en bijgebouwen met een oppervlakte van 62 m²;
- Verwarming via een biomassa-installatie, muren en dak na-geïsoleerd;
- Achtertuin van 785 m², toegankelijk via afzonderlijk pad;
- Dubbele carport, toegankelijk via achterzijde;
- 38% van het onderhoud is terug te ontvangen via subsidie.

Unieke woning van cultuurhistorisch belang
Het betreft een woonhuis, gebouwd voor schoenenfabrikant T. Ligtenberg Dautzenberg in circa 1927. In de bouwstijl zijn elementen van Expressionisme verwerkt.
Het woonhuis is van algemeen en cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leer- en schoenindustrie in de Langstraat. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de toepassing van actuele stijlvormen aan een fabrikantenwoning en wegens de vormgeving en het materiaalgebruik. Het pand heeft ensemblewaarden vanwege de relatie met de ernaast gelegen schoenfabriek.

Bij de verkoop van de woning, behoren tevens unieke meubelen van de het bedrijf H. Pander & zonen uit Den Haag.

Rijksmonument en subsidie
Het betreft een bijzonder Rijksmonument, waarin nagenoeg het gehele object nog in originele staat verkeert.

Particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie kunnen subsidie aanvragen voor instandhoudingskosten. Voor bijvoorbeeld schilderwerk of het herstel van goten en regenpijpen, het dak, voegen, kozijnen of de fundering. U kunt elk jaar na afloop van de werkzaamheden deze subsidie aanvragen. De bijdrage bij deze regeling is 38% van het subsidiabele bedrag.

Als eigenaar van een monument kunt u tevens bij het Restauratiefonds aankloppen voor verschillende soorten leningen. Er zijn financieringsmogelijkheden voor aankoop, herbestemming en verduurzaming. Deze hypotheek gebruikt u voor instandhoudingskosten en lost u op annuïtaire wijze af met een lage rente.

Wilt u snel informatie, dan kunt u kijken op rijksmonumenten.nl en de informatie die de makelaar aan u verstrekt.

Ligging
De St. Josephstraat is een van de hoofdstraten van Dongen, echter geen doorgaande weg meer. Vanaf de rotonde aan de Vennen wordt het verkeer "omgeleid", naar en van het centrum. Er rijdt voornamelijk bestemmingsverkeer doorheen.
Aan de achterzijde ligt het natuurgebied "de Bergen", uitloper van de Loonse en Drunense Duinen.

De woning is gelegen in de directe nabijheid van een wandel- en bospark, een trimbos en zwembad, bewegings- en gezondheidscentrum “De Vennen”.

Dongen, met meer dan 25.000 inwoners, ligt in Midden Brabant centraal ten opzichte van Tilburg en Breda en is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Dongen beschikt over uitstekende winkelvoorzieningen en horecagelegenheden, tien basisscholen, middelbare school (Cambreur College) en diverse kinderopvangmogelijkheden. Daarnaast is er een scala aan sport- en ontspanningsfaciliteiten zoals voetbal, hockey, tennis, handbal en een sporthal en zwembad. Het hoogtepunt is de jaarlijkse Zomerspelen waar bijna 3.000 kinderen aan meedoen.

Ontwikkelingen
Aan de achterzijde ligt de voormalige Schoenfabriek JAL (Johannes Anton Ligtenberg). Deze is recent verkocht voor de ontwikkeling van woningbouw. Het is nog onduidelijk hoe dit terrein ingedeeld zal worden, echter voor het woongenot zal dit geen invloed hebben. De bestaande bebouwing zal in hoofdlijnen gehandhaafd blijven. Ook dit is een grotendeels een Rijksmonument.

Verwarming en warm water
De woning is uitgevoerd met een Pelletverwarmingssysteem, welke goedkoop en milieuvriendelijk de woning verwarmt. De brandstof van het verwarmingssysteem zijn pellets (korrels), welke van biomassa afkomstig zijn. De kosten voor het verwarmen van de woning zijn gemiddeld € 140,-- per maand, wat voor een dergelijke inhoud, bijzonder goedkoop is. De installatie was derhalve niet goedkoop, echter een goede investering en is in 2016/2017 geïnstalleerd. Het betreft een KWB Easyfire pelletverwarming, biomassa verwarming. Voor een uitleg kunt u kijken op ww.kwa.net, waar een video van het systeem te vinden is.

Het warm water wordt verzorgd door middel van twee afzonderlijke gasgeisers. Het KWB systeem is overigens uit te breiden met een boiler, indien u geheel van het gas af wilt.

Begane grond:

Entree
U betreedt de woning via statige entree met vestibule (tochtportaal), vanuit hier komt u in de centrale hal van de woning. Als u binnentreedt, valt direct de detaillering van de jaren '30 op. Ook de vestibule is nog authentiek en herbergt een barometer, wit marmeren vloer en wanden. Vanuit de vestibule, loopt u via de dubbele deuren, welke uitgevoerd in Art Deco stijl met gebrandschilderd glas, geplaatst in glas in lood.

In de centrale hal ligt de statige trapopgang met bordes en vide. Een blikvanger is de grote gebrandschilderde glas in lood raampartij aan de achterzijde. Hierdoor valt kleurrijk licht in de centrale hal. De hal is afgewerkt met een Eiken houten wandafwerking en op de vloer een 22 mm massief eiken houten parket. De wanden en deuren in de woning zijn kwartier gezaagd. Hierbij wordt de boomstam eerst in 4 kwarten gezaagd welke vervolgens tot planken worden verzaagd. De groeiringen zijn dan zichtbaar als strepen.

Vanuit de hal, is een toiletruimte te bereiken, waarin een toilet en werkkast. In de jaren '30 zat hier een trap voor het bedienend personeel. In de tijd dat de woning in gebruik was als notariskantoor, is de trap verwijderd en is de toiletruimte vergroot. En bijzonder detail is de originele wastafel met originele kraan c.q. wateruitloop in de vorm van een “duveltje”.

Kamer en suite
Aan de rechterzijde van de woning ligt een kamer en suite met daartussen schuifdeuren.

Zitkamer voorzijde
De kamer aan de voorzijde is voorzien van hoge plafonds en een erker met glas in lood afbeelding, welke de tijdsgeest weergeeft. Op de vloer een visgraat parket. Aan de schouw is een houtkachel aangesloten.

De achterkamer heeft een fraai uitzicht op de tuin. De woning is wat hoger gelegen dan de tuin, waardoor het uitzicht wordt versterkt. Vanuit de kamer is er een loopdeur naar het terras en een deur naar de centrale hal en serre. Ook de achterkamer is afgewerkt met een houten parket, in visgraat gelegd, als mede glas in lood bovenlichten.

Serre
Aan de uiterste rechterzijde ligt een tuinkamer met veel glas, waar vandaan een fraai zicht op de bloementuin. In deze ruimte twee vaste kasten en ook hier zijn de authentieke glas in lood bovenlichten te vinden.

Werkkamer
Aan de linker voorzijde van de woning, ligt een werkkamer, welke voorzien van een visgraat parketvloer. In deze ruimte is de meterkast gesitueerd. Deze is voorzien van 9 stoppen en aardlek beveiliging.

Keuken
De keuken is aan de achterzijde van de woning gelegen en beschikt over uitzicht op de tuin.

In de keuken is plaats voor een eettafel en afgewerkt met de authentieke tegelvloer. In de ruimte een hoekkeuken met Belgische hard stenen aanrecht. het keukenmeubel is gedateerd, doch goed onderhouden.

Kelder
Vanuit het tussenportaal (hal naar keuken) is de kelder te bereiken. In de kelder een koekoek (raam onder maaiveld niveau) voor de nodige licht en ventilatie. Zelfs in de kelder vinden we nog de originele wijnkasten en uitneembare groente- en fruitrekken.

Bijkeuken
Naast de keuken is de bijkeuken gelegen, voorzien van een deur naar de tuin. Vanuit hier werden vroeger alle leveranciers ontvangen. Aan de achterdeur hangt dan ook nog de originele bel. In de bijkeuken een tegelvloer, aanrecht, bergkasten en de aansluitpunten voor de huishoudelijke apparaten.

De gehele begane grond is voorzien van originele rolluiken welke nog volledig werkzaam zijn.

Tuin
U woont in de bebouwde kom en toch een grote tuin aan de achterzijde. De tuin is aangelegd met in het midden, een groot gazon en daar omheen, royale borders met diverse bomen, struiken en plantenborders.
Tussen de borders liggen, looppaadjes. De woning is hoger, dan de straat en tuin gelegen. Hierdoor ligt het terras aan de achterzijde hoger en loopt u via een trapje naar de tuin. Vanuit het terras heeft u dan ook een mooi uitzicht op de tuin.

In de tuin een glazen tuinkas van circa 2.50 x 3.00 m.

Bijgebouwen
Links is het perceel grotendeels volgebouwd met een bijgebouw voor diverse doeleinde wordt gebruikt.

In het eerste gedeelte vinden we nog een toilet voor de bediende en de, voorheen, wasruimte thans in gebruik als berging. Lopen we door dan komen we in de ruimte waar de c.v. installatie geplaatst is. Zie bovenstaande uitleg "Verwarming en warm water'. Vanuit deze ruimte is er een luik naar een vliering. Ook vinden we hier nog het oude "kolenhok".

Aan de c.v. ruimte is een berging voor tuingereedschap en de laatste ruimte is een tuinkamer met isolatieglas en dubbele deuren.

Carport
Tussen de Sint Josephstraat 23 en 35 ligt een weg, "de Sticht", naar achter. Deze geeft toegang tot woningen, alsmede een “achterom" voor nummer 37. Aan het einde van deze weg, vinden we een dubbele carport, waar u de auto’s kunt parkeren. In de carport is tevens de silo voor de pellet korrels geplaatst. Hierin kan 6.000 kilo brandstof, voldoende voor één stookseizoen.

Eerste verdieping:

In de jaren '30 werd nog echt handwerk geleverd, dit valt direct op als u de fraaie trapopgang oploopt. De brede trap met statige krullen en houtsnijwerk, begeleid u naar de eerste verdieping. Op het midden van de opgang, een bordes, waar u letterlijk even stil kunt staan om van het gebrandschilderde glas in lood te genieten. Aan de bovenzijde een vide, met zicht op de hal en trapopgang. Het licht van het grote raam, wordt over de overloop en hal verspreidt.

De overloop geeft toegang tot 4 slaapkamers en 2 badkamers en een trapopgang naar de tweede verdieping.

Slaapkamer 1
De master bedroom, groot 4.87 x 4.41m, gelegen aan de rechterzijde. Vanuit deze royale slaapkamer is er toegang tot een badkamer en kleedkamer.

Badkamer
Zelfs de badkamer is nog origineel met blauwe en witte wandtegels, voorzien de originele wandarmaturen.
In de badkamer een ligbad-/douche combinatie, toilet en dubbele wastafels. In een kast, is de badgeiser weggewerkt.

Kleedkamer / slaapkamer
Naast de badkamer, een kleedkamer, welke voorzien van diverse inbouwkasten. Vanuit deze ruimte zijn er deuren naar de overloop en het balkon.

Slaapkamer 2
Slaapkamer, in het midden aan de straat zijde gelegen, groot 3.73 x 3.18 m, met (taats-)deur, naar het “balkon”.

Slaapkamer 3
Groot ca. 4.50 x 2.00 m, aan de linker voorzijde gelegen, uitgevoerd met origineel marmeren wastafel meubel.

Badkamer
Moderne badkamer uit 2014 met luxe douche met stoomcabine, design wastafel met accessoires (merk: Philip Starck) en toilet. Op de vloer een pvc vloer en de wanden en het plafond zijn glad gestuukt. In 2014 is deze ruimte uitgevoerd met een eigen combiketel, welke voor het warm water zorgt en een radiator verwarmd. In het op maat gemaakte zit/kast meubel, is de techniek weggewerkt.

Tweede verdieping:

De tweede verdieping is aan het einde van de trap afgesloten i.v.m. het vasthouden van de warmte, welke naar boven stijgt.
Deze royale tweede verdieping herbergt een tweetal "jongens kamers', twee van de voormalige kamers voor het bedienend personeel en nog een kamer. In de luxere slaapkamers, zijn diverse kasten en lades voor extra bergruimte en een enkele wastafel. Uiteraard alles nog origineel.
Vanuit de zolder is er een steektrap naar een grote vliering. De vliering is thans niet echt begaanbaar, omdat hierop isolatie is aangebracht.

Plattegronden

Kenmerken

Overdracht

Prijs
€ 849.000 k.k.
Status
Verkocht
Oplevering
In overleg

Bouw

Soort woonhuis
Villa, Vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1925
Onderhoud binnen
Goed
Onderhoud buiten
Goed
Bijzonderheden
Monument, Monumentaal pand

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
315m²
Perceeloppervlakte
1.275m²
Overig oppervlakte
17m²
Inhoud
1.348m³

Indeling

Aantal kamers
17
Aantal slaapkamers
9
Aantal verdiepingen
3
Voorzieningen
TV-Kabel, Buitenzonwering, Rookkanaal, Schuifpui, Dakraam

Energie

Isolatie
Gedeeltelijk dubbel glas
Warm water
Geiser eigendom
Verwarming
Pelletkachel

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, In centrum
Tuin
Achtertuin, Tuin rondom, Voortuin, Zijtuin
Achtertuin
Zuidwest, 704m², 2200×3200cm
Schuur
Vrijstaand steen

Garage

Soort garage
Carport

BUURT­INFORMATIE

Dongen, Centrum

Inwoners

1703
Woningen

3485
Inwoners

Koop / Huur


 % Huur  % Koop

Huishoudens

 Centrum t.o.v  Landelijk.
Eenpersoon
41% - 37.6%


Geen kinderen
32% - 29%


Met kinderen
27% - 33.4%

Leeftijds­opbouw in jaren

 Centrum t.o.v  Landelijk.

Locatie

Street view
Map view
10 min
20 min
30 min
Reistijd
Voorzieningen

Bereken je reistijd

Kies je vervoer
Maximale reistijd
10 min.
20 min.
30 min.
Reis moment
Daluren
Piekuren
Toon resultaten

Voorzieningen

Geef hieronder aan welke voorzieningen u op de kaart wilt tonen.

Kies voorzieningen
School
Dokter
Apotheek
Restaurant
Sportschool
OV
Supermarkt
Ziekenhuis
Kerk
Tandarts
Bioscoop
Kapper
Toon resultaten

Bekijk verloop van de zon

Interesse in deze woning? Neem contact met ons op

Je bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of jeu alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Vestiging Dongen

Hoge Ham 93
5104 JC Dongen

0162 - 726 926

dongen@kinmakelaars.nl

Naar vestiging

Vergelijkbare woningen

Verkocht
Oude Baan 114, Dongen

€ 989.000 k.k.

  • 1.592m³
  • 357m²
  • 12 kamers
Verkocht
Lage Ham 142, Dongen

€ 795.000 k.k.

  • 868m³
  • 194m²
  • 8 kamers
Verkocht
IJsvogelstraat 9, Dongen

€ 799.000 k.k.

  • 1.068m³
  • 264m²
  • 9 kamers

VestigingenJe vindt ons in heel Noord-Brabant

+

Benieuwd naar de waarde van je huis?

Je krijgt hem gratis, vrijblijvend en snel.

Aanvragen

Cookies op Kin makelaars

Fijn dat je verder wilt lezen. We gebruiken cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Dit gebeurt anoniem. Je gaat akkoord met onze cookies als je onze website blijft gebruiken. Op onze website kun je ook onze Privacy verklaring vinden.